O sushi

Co to sushi i co oznacza ?

Zacznijmy od podstaw, zadamy sobie pytanie co oznacza samo słowo „sushi”.
Powszechnie uznano że Sushi oznacza surowa ryba, natomiast prawda jest taka ze nazwa Sushi składa się z dwóch części: Su oznaczające ocet i Shi co oznacza ryż nic innego jak zakwaszony lub octowy ryz to jest prawdziwe znaczenie tego słowa…

Rodzaje Sushi

Sashimi – z definicji sashimi jest to surowa, bardzo świeża pokrojona w cienkie plastry ryba, serwowana na talerzu z dodatkiem sosu sojowego zmieszanego z wasabi oraz ewentualnym dodatkiem mielonego imbiru. Kropka. Nic dodać nic ująć. Japończycy sądzą, że nazwa „sashimi” czyli „przekłuta ryba” wzięła się z tego, że kiedyś rybi ogon był nakłuwany na pal i pokazywany osobie, która miała spożyć rybę na obiad, by mogła wskazać swój rybny wybór.

Nigiri – To jedna z najbardziej podstawowych i najprostszych odmian sushi. Nazwa potrawy pochodzi od japońskiego czasownika nigiri, co znaczy ugniatać. Z doprawionego octem, kleistego ryżu ugniata się niewielkie, wydłużonej kulki, na których układane są kawałki ryby.

HosoMaki – ze swoją charakterystyczną czarną obwódką odpowiada chyba najbardziej powszechnym wyobrażeniom o japońskim sushi. Podobnie, jak w przypadku nigiri, jego nazwa nawiązuje do sposobu przygotowywania potrawy. maki czyli sushi zawijane, to nic innego, jak nigiri owinięte prasowanymi algami morskimi nori. Ryżowe wałeczki formowane są przy pomocy bambusowej maty, a następnie krojone na kawałki

FutoMaki – Jedną z odmian zawijanych w algi sushi są futomaki z japońskiego futoi – gruby, tłusty. Jak sama nazwa wskazuje, to grubsza wersja hosoMaki składająca się z większej ilości składników w środku.

CaliforniaMaki – inaczej Uramaki czyli maki odwrócone. Od pierwotnej wersji różni się kolejnością układania warstw. Na bambusowej macie najpierw układany jest klejący ryż, a dopiero potem prasowane nori i reszta dodatków. Jedynymi składnikami wyróżniającymi CaliforniaMaki na tle innych rodzajów sushi są sezam, którym obtaczane są gotowe rolki oraz kawior, w bogatszych wersjach tej pozycji rolki obkłada się rybą bądź cienko krojonymi plastrami warzyw i owoców.

Pochodzenie

Najwcześniejsze formy sushi powstały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Tamtejsi mieszkańcy umieszczali wypatroszone i oczyszczone ryby słodkowodne w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem zaprawionym specjalnym octem, który w wyniku fermentacji stawał się kwaśny i był wyrzucany przed spożyciem ryb. Pozwalało to na dłuższe utrzymanie świeżości ryb bez ich schładzania. Ta metoda konserwacji stała się popularna również w wielu regionach Chin i następnie dotarła stamtąd do Japonii. Z biegiem wieków koncepcja sushi została spopularyzowana wraz z rozpowszechnianiem się buddyzmu, który nakazywał powstrzymywanie się od spożywania mięsa. Uważa się, że to Japończycy zaczęli sporządzać sushi jako kompletne danie, jedząc sfermentowany ryż razem z konserwowaną rybą, częściowo surową, częściowo sfermentowaną. Ta kombinacja jest znana jako najstarsza forma tej potrawy o nazwie Nare-zushi czyli fermentowana ryba zawinięta w moczony w occie ryż. Sushi zaczęło być znane nie jako sposób konserwowania jedzenia, ale jako prawdziwe danie. Ten nowy proces utrwalał się w okresie Muromachi (1336–1573).W okresie Azuchi-Momoyama (1573–1603), po raz pierwszy stworzono namanari-sushi czyli niesfermentowane, niemarynowane w solance. Powstawały regionalne odmiany. W Osace stworzono oshi-zushi, używając octu i pomijając proces fermentacji. Ryż, owoce morza przeważnie gotowane i inne składniki umieszcza się warstwami w drewnianej formie, pudełku, dociskając ciężarkami na wierzchu. Po pewnym czasie wyjmuje się i kroi na mniejsze kawałki wygodne do zjedzenia. Na początku XVIII wieku, technika przygotowywania osh-i sushi została doprowadzona niemal do perfekcji w Osace i przed połową XVIII wieku dotarło do Edo. To sushi stanowiło część asortymentu sklepów , ale wciąż wymagało krótkiej fermentacji, sklepikarze wywieszali informacje dla klientów, kiedy zgłaszać się po zakup sushi. Sushi można było kupić sobie w pobliżu portów. Sławne restauracje serwujące sushi znajdowały się głównie w Edo, lecz istniały także tysiące innych restauracji w różnych zakątkach Japonii. Były one zakładane w okresie zaledwie dwudziestu lat na początku XIX wieku. Nieoczekiwanym hitem okazało się Nigiri-sushi i rozpowszechniało się po Edo w błyskawicznym tempie. Historia i zwyczaje tej potrawy wciąż się tworzą. Tworzymy ją my i wy…

0
    0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pusty